bloggHeader

Family portrait





Jag läser utvecklingspsykologi i skolan just nu. Det är väldigt intressant och jag slukar allt föreläsarna talar om med hull och hår. Och jag inser hur mycket som faktiskt går att förklara. Flera gånger blir jag tårögd av träffsäkerheten i historier som berättas, jag ryser när jag ser förklaringarna till mitt eget beteende. Hur det "skulle" ha varit vs. hur det faktiskt var för mig och mina syskon.

Min psykolog sade senast att jag var en tuff tjej när jag var liten. Jag har aldrig sett det på det viset. Aldrig, verkligen. Händelserna som skedde var normalt i vår värld och länge tog jag för givet att det var det för andra också. När jag väl insåg att det inte var så som andra hade det i sina hem var det ändå vardag för oss, det var vad man hade. Man ger inte bort det enda man har.

Att hon sade just så var i samband med att jag försökte berätta om en enskild händelse som gör att jag än idag fortfarande inte kan höra viss musik utan att omedelbart börja kallsvettas, gråta, höra ord upprepas om och om igen och nästan kräkas. Det är givetvis svårt för mig att tala om eftersom jag börjar må fysiskt dåligt och hela min kropp går in i försvarsställning. Det var ett ganska typiskt tillfälle i vår familj. Pappa hade druckit. Vi hade haft några på besök, något vi sällan hade. Allt var jättekonstigt. Musik spelades. Jag satt vid bordet och ritade och försökte utöva någon form av aktivitet medan mamma grät vid spisen där hon gjorde middag och pappa var full, vinglade, gapade och skrek och smällde med saker. Han betedde sig konstigt. Alla gick och lade sig tidigt. Det brukade vi göra när saker gått över styr för att slippa mer. För att invänta en ny dag. För att överleva. Pappa raglade. Det var förhållandevis sällan han gjorde det men sådant skrämmer mig än idag. När människor tappar kontrollen rent fysiskt och inte längre kan styra sin kropp. Det skrämde mig då och det skrämmer mig nu.

Den kvällen somnade pappa mitt på köksgolvet. Han var ju så full så han kunde inte ta sig någonstans. Jag skrev på en lapp att jag var rädd, vek lappen till ett pappersflygplan och kastade ner för trappen ner till nedervåningen. Givetvis gjorde det ingen som helst skillnad och jag vet inte hur jag tänkte. Jag kan inte ha varit särskilt gammal då och jag fick ändå bara skäll för lappen i slutändan. Men så gjorde jag. Jag märkte att allt var lugnt. Jag hörde pappas snarkningar. Huset var nedsläckt. Jag kikade på klockan som inte var mer än strax efter åtta på kvällen. Försiktigt tassade jag ner till storarummet, slog på tvn och satt där i mitt hellånga nattlinne och titta på circus på tv.

Min psykolog frågade varför jag gjorde så. Svaret är för att jag ville se circus. Jag har alltid varit förtjust i sådana saker och jag ville helt enkelt se det. När allt väl var lugnt och fritt fram så kunde jag inte låta det hindra mig från något jag ville se på tv. Så där satt jag i mörkret för mig själv och tittade på dansande circushästar och vackra människor som slängde sig från trapets till trapets i taket.

Att det var starkt av mig på något sätt har jag aldrig ens tänkt på. Nu i efterhand kan jag se att det antagligen var det som fick mig att överleva. Mina krampaktiga försök att behålla något normalt. Att sitta och rita mitt i tredje världskriget är inte kul men det hjälper en att fokusera på något. Att titta på circus på tv var lite läskigt eftersom pappa kunde vakna när som helst, men jag ville så gärna och jag gjorde det. Jag har aldrig tidigare sett det lite bisarra, det surrealistiska i det hela. Förns nu.

Men om jag nu var en tuff tjej. Om jag nu var så stark. Varför kunde jag inte göra mer? Varför kunde jag inte rädda min familj? Varför kunde jag inte få det att sluta?

Varför fortsatte det i år efter år? Varför finns det fortfarande?

Om jag var så stark, varför gjorde jag inte mer?

Lämnar du så lämnar jag

Det är en tidig lördagmorgon och jag kan inte sova. Hela natten har jag vändit och vridit på mig i sängen. Tittat på mobilen. Slumrat till lite, drömt något obehagligt för att direkt vakna till igen. Nu börjar solen gå upp någonstans långt där bakom träd och hus och det ser ut att bli en fin dag. Precis som utlovat. Jag skulle kunna gå upp nu och börja dagen men jag är för trött. Kroppen är för trött. Det är som att jag är vaken men fast i en dröm. Som att jag är vaken fast jag inte borde.

Det är mycket jag inte borde.

Jag borde inte hänga upp mig och gå runt och bära på saker som andra uppenbarligen släppt för länge sedan, om dom ens burit på det över huvud taget. Det vet jag inte. Men när det öppet deklareras om än det ena än det andra. Bara aldrig det. Då antar jag att det inte finns. Och då skall det inte finnas här heller.

Så jag släpper det nu. Jag försöker gå vidare så som alla andra verkar göra.

Saker blir aldrig som man tänkt sig. Och varje gång jag omreviderar vad jag önskar och börjar sänka guarden lite får jag slag efter slag i ansiktet. Slag som gör ont. Slag som lika gärna kunde vara en kniv i magen eller ett skott i pannan. Slag med dödlig utgång. För varje gång jag blir träffad dör något inom mig. Kanske inte alltid med en gång. Ibland går det långsammare. Ibland dör det inte förrän jag ser hur andra beter sig. Förrän jag ser andras ovilja eller andras sätt att blunda och gå vidare.

Blunda och gå vidare. Det ska jag också försöka göra. Jag brukar i smyg betrakta folk. Analysera deras beteende på avstånd. Folk är medvetna om vad dom visar utåt, därför är deras handlingar eller ohandlingar alltid medvetna val. Dom visar den attityd utåt som dom vill att andra ska uppfatta. Om jag exempelvis tar avstånd från en person förstärks detta av att ha kontakten med flera andra istället. Handlingen görs större genom att utesluta den första personen och låtsas som om ingenting hänt när det gäller andra. Är man istället inaktiv och låg när det gäller allt blir kontrasten inte lika stor utan man visar tecken på ett allmänt avståndstagande eller en trötthet när det gäller allt. När jag betraktar folk och deras handlingar läser jag säkert in en del felaktiga saker. Men det baseras på vad folk sänder ut och eftersom jag inte känner några korkade personer tror jag dom är högst medvetna om vad dom ger för signaler.

Jag tänker väldigt mycket. Det är sådant som gör att jag ligger sömnlös. Det mesta lämnar aldrig mitt huvud vilket gör att om andra är för öpptagna med sig själva så uppfattas det aldrig. Folk verkar ibland bli förvånade över att jag också kan bli ledsen. Att jag kan reagera. Att jag har gränser, drömmar, förhoppningar. Känslor. Jag blir ledsen då. Jag är så mycket mer än vad folk verkar se och det får mig att undra om dom tittar över huvud taget.

Det verkar bli en fin dag idag. Himlen är blå och solen skiner redan mot hustaken. Kontrasten blir genast stor mot mitt mörka inre. Alla svarta ontkänslor som bosatt sig i min kropp under lång tid nu och under natten tagit mer och mer fäste. Trötthet är aldrig bra när det gäller ångest. Inte ledsenhet heller. Nu är jag både trött, ledsen och besviken så jag vet vad jag har att vänta under dagen. Jag hoppas jag har medicin kvar. Nu har jag inte skurit på länge och jag vill inte att idag ska förstöra det. Jag vägrar.

Och som sagt. Jag ser att ni släppt, så jag släpper också. Det kanske är bra efter så lång tid. Det kanske är vad som krävs. För det bättre. Det kanske leder till något bra i slutändan. Något nytt. Något ljust. Något som inte gör så ont.

Jag kan alltid hoppas.

Vad ska jag annars göra.

Gränsfall





En mening kan göra stor skillnad. Den kan vara avgörande. Ett ord. Några få stavelser. Det kan vara allt som krävs, det kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Det kan vara oåterkalleligt.

Jag är dålig på att stå fast vid mina gränser. Jag känner dom. Verkligen jättestarkt. Men min strävan efter att komma framåt, att laga, att göra bra igen, gör att jag om och om igen bortser från dom. Att jag överskrider dom, tvingar mig själv att fortsätta i samma spår trots att jag vet med mig att det inte fungerar så. Men jag vill så gärna.

Men ibland kan även jag förstå när det var nog. Ibland kan några få ord kännas som ett hinder på tok för stort för att komma över. Jag kan känna mig så sårad eller besviken eller vad som helst att jag helt enkelt inte orkar mer. Pga några få ihopsittande bokstäver som uttalats eller skrivits ner och visats för mig på en dator eller telefon. Det kan vara allt som krävs. Dom kan riva värre än dom värsta ord som uttalats mot mig. Som glasskärvor rakt in i min själ. Bara för att jag inte orkar. För att det var fel tillfälle. Kanske är jag bara känslig.

Men jag känner gränsen i mig.

Frågan är vad jag skall göra med den?

26.08.08

Det är svart. Hur mycket jag än spärrar upp ögonen och försöker se så är det helt och hållet svart. Jag befinner mig längst ner i mörkret nu och det är så oerhört kallt. Jag känner mig liten och rädd och jag fryser. Mina tårar är likt elektricitet och varje gång dom tränger fram och nuddar vid min kind rycker jag till av smärtan.

Jag vill skära och förstöra. Jag vill sprätta upp och ta död på innehållet. Det innehållslösa migsjälvet. Det äckliga, onda. Smärtan. Jag vill bara bli av med det. Innanför ögonlocken utspelar sig scenarion för groteska för att ens skrivas ner. Det hackas och slaktas och sprättas upp. Det är blodiga knivar och inälvor över hela golvet. Men smärtan, den består.

Därför är jag nu där jag vet att jag hör hemma. Jag är på den plats jag förtjänar att vara på. Jag är längst, längst ner i det stora svarta mörkret och aldrig mer ska jag låta någon finna mig och lura fram mig igen.

Och det är bara där nere, i det kalla, obehagliga mörkret, som jag inser mitt sanna värde.

Precis ingenting.

Stängd p.g.a reparation - var god återkom januari 2025




Jag är så sjukt trött på människor just nu. Andras idioti står mig upp i halsen och jag kan inte värja mig för mänsklighetens dumhet. Det sträcker sig från det lilla hela vägen upp till det stora. Att människor är idioter har jag egentligen alltid sagt, men jag lever inte efter det. Jag har alltid tyckt om andra och som den sociala varelse jag är klarar jag mig inte utan mänskliga kontakter. Mina vänner står högt i kurs hos mig och jag skulle göra vad som helst för dom. Men ibland undrar jag vad det är för funktion jag fyller egentligen.

Ibland kan jag också få nog.

Att ständigt känna mig ifrågasatt t.ex. Att ständigt känna att samtliga i min omgivning är ute efter något. Dom vill att jag ska säga något. Bekräfta något. Ofta förstår jag inte ens vad, jag ser bara deras krampaktiga försök att manipulera mig till ord jag antagligen annars inte skulle ha sagt. Jag svarar dåligt på sådana saker. När det blir för uppenbart, när pressen blir för stor, sparkar jag snarare bakut och drar mig undan än gör vad det nu är andra vill att jag ska göra. Många gånger spelar jag med. Det är ju deras spel och jag ser vad dom gör så dom får skylla sig själva. I slutändan är det dom som förlorar. Det fungerar inte att fiska sig till saker, uttalanden, handlingar. Det fungerar inte att plocka ur små ord ur meningar eller små handlingar ur en helhet. Dom har bara en mening i det stora hela, inte som ensamma och ryckta ur sitt sammamhang. Jag vet, för jag har också gjort så en del i mina dagar.

Jag är själv långt ifrån en ängel. Jag är smärtsamt medveten om alla fel jag gjort och gör. Jag vet att jag sårar och gör illa. Men jag försöker hela tiden tänka. Ändra. Göra om. Jag kör inte på i samma gamla utslitna bana med mantrat att "jag har rätt att göra så här för när jag var liten var det ingen som brydde sig om mig" eller vad man nu kan skylla på. "Jag har rätt att fråga och älta och ställa andra mot väggen för att.." Ja, varför då? Vad ger dig rätt att stjäla folks ord och bygga om det ursprungliga innehållet av det? När jag sade något menade jag på ett sätt. Punkt slut.

För övrigt vet jag att jag skriver ganska mycket om saker jag varit med om i min uppväxt. Ganska stor del av mitt liv kretsar kring det just för att det inte är över. Det är något som är konstant pågående för mig. Jag blir alltid påmind. Det faktum att jag skriver om det betyder inte att jag på något sätt anser mig ha mindre ansvar gentemot andra eller att det på något sätt ursäktar mitt beteende. Ganska ofta finns där en förklaring. Se bara på min oförmåga till förtroende. Men jag menar aldrig att skylla på det. Jag menar aldrig att säga att "jag får bete mig så här och så här för farsan söp och slog morsan och ingen pratade ens med mig". Jag menar aldrig att skylla på det. Det är mest ett faktum att människan är så simpel att många förklaringar till ett beteende idag finns i vår historia. Jag är precis lika simpel som alla andra.

Mattheten sprider sig i min kropp. När jag säger att jag är trött så menar jag det. Det är inget jag bara säger. Det är inget jag använder som försvar. Jag är så sjukt jävla trött rakt igenom hela mig. Jag orkar inte tänka. Jag blir bara liggandes. Stirrar förstrött på väggen. Undrar vad jag ska ta mig till. Undrar hur jag ska fortsätta orka bära alla dessa människor. Hur jag ska fortsätta orka bekräfta alla så som dom vill. För det gör jag inte. Inte egentligen. Vem finns egentligen där för att bekräfta mig tillbaka?

Jag känner hur paniken börjar sprida sig. Jag vet allt jag har att göra och jag får lust att skrika högt när jag inser alla måsten jag har framför mig. Ännu högre vill jag skrika när jag inte förstår människors handlingar. Jag förstår inte varför. Hur dom tänker. Vad dom vill. Tror dom att vad som helst kan sägas och det ska bara vara? Eller försvinna? Deras krampaktiga och egocentriska försök till att hela sig själva, är det verkligen något jag måste utsättas för? Jag har jämt göra att försöka hela mig själv. Ser ni inte det? Jag behöver inte mer. Faktum är att jag inte orkar mer.

Om min terapi gick ut på att konfrontera andra, att söka bekräftelse hos andra, att sätta andra i konstiga obekväma situationer.. Då skulle jag inte fortsätta. Då är något fel. Det är man själv som bär problemen och det är hos en själv man ska leta efter nyckeln. Inte hos andra. Andra har inte med saken att göra. Är man kasst rustad för att beblanda sig med andra människor är det dags att se över sin egen rustning.

Så jag backar nu. Jag har överdoserat andra människor. Inte frivilligt utan av misstag. På grund av andras dumhet har jag fått nog och jag orkar inte mer nu.

Nu är det min tur att se över min rustning ett tag. Att försöka hitta mina avsaknade delar igen och lappa ihop allla stora hål som folk stångat upp. Det är dags att se över alla mina försvarsmurar igen. Dom tycks ha tappat sin funktion då meningen är att dom ska skydda mig, och nu sitter jag här och har ont. Det är inte korrekt. Det är fel. Så något måste göras.

Jag trycker på paus nu.



Terapisession nummer jättehögt

Ofta när jag varit hos psykologen känner jag mig tom och förvirrad. Jag brukar klara av att säga hejdå, konstatera att det är samma tid nästa vecka som gäller, ta mig ned för trappen, ut genom dörren och ut på gatan. Väl ute i den friska luften brukar jag bli akut illamående. Jag brukar börja kallsvettas och huttra och frysa och skaka. Vill det sig illa kan jag "tappa hörseln", det brusar och och låter som man är i en konservburk, och det kan svartna för ögonen. Allt går väldigt snabbt och oftast lyckas jag samla mig med en gång igen. Hade det sett annorlunda ut på gatan utanför hade jag säkert lyckats gå vilse, nu finns det bara en väg att välja på och den leder till bussen så dit tar jag mig alltid. Ibland vet jag inte ens hur jag lyckas ta mig hem. Allt bara flyter ihop och är konstigt och förvirrat.

Idag var en sådan dag. Jag tog mig hem, mötte Anders på vägen och plötsligt sitter jag hemma i soffan.

Vi pratade jobbigheter idag. Jag nämnde saker jag aldrig nämnt förut. Min pratis är bra. Hon pressar mig inte så när jag snorat och grinat en stund utan att komma vidare så ställer hon nya frågor istället och vi lämnar ämnet. Det är bra. Till och med hos psykologen känner jag press att leverera vissa saker. Till och med där vill jag bara bra och göra rätt och som man ska. Trots att det inte finns något rätt eller fel där.

Jag mindes många saker idag. Jag mindes hur min kamrat hoppade ur sängen och flydde. Jag mindes ljuset utifrån, den tidiga sommarmorgonen. Jag mindes natten i sommarstugan. Bankandet på dörren. Rädslan. Jag mindes ögonen. Ljuden. Dofterna. Jag mindes paniken. Den äckliga kvävande paniken. Jag mindes saker jag aldrig nämnt förut. Och jag nämnde saker jag aldrig förut yttrat högt.

Vi pratade om annat också. Vi pratade om att jag är en överlevare. Det kändes skönt att höra någon säga det. Min konstanta strävan framåt är antagligen vad som räddat mig, vad som gjort att jag klarat mig så pass bra som jag ändå gjort. Jag hade kunnat gå under där i alkoholen och svordomarna och livsmörkret. Men det gjorde jag inte. Jag strävade ständigt framåt, och gör det än idag.

Hon lade fram saker på sätt jag aldrig tänkt själv. Min förmåga att känna saker så oerhört starkt till exempel. Hur många gånger har jag inte försökt förklara och skriva om hur glad jag kan bli av att se andra bli glada. Hur åsynen av att en medmänniska hjälper en annan kan ge mig gåshud eller hur någon som blir glad kan ge mig tårar i ögonen. Eller som igår när jag haft en väldigt bra eftermiddag och var riktigt glad, och på grund av glädje inte kan somna förrän framåt småtimmarna. En så enkel sak som en aktivitet med hunden gör mig nästan hög av.. ja.. glädje. Pratis sade att det antagligen kan vara ytterligare ett steg i min överlevnadsmekanism. Förmågan att insupa varenda liten gnutta glädje i en situation. Att hamstra glädje och lycka likt ett djur som äter upp sig inför vintern. Jag har aldrig vetat när "nästa bra stund" ska komma, så jag har varit tvungen att ta till vara på det jag fått tilldelat mig. Istället för att vara arg för det 3748:e hotet som utdelades dagen innan har jag istället tackat och tagit emot för dom skratt och skämt som utdelats. Något annat hade varit för destruktivt, både för mig själv och familjen. Hade jag gett upp skulle mörkret ha tagit mig för länge sedan och jag hade antagligen inte suttit här idag och skrivit om dagens psykologbesök.

Så ja.. Vad vill jag ha sagt egentligen? Jag vet inte. Det är bara skönt att skriva lite dom få gånger jag faktiskt minns vad som tagits upp och vad som sagts. Oftast brukar det vara som bortfluget direkt när jag kliver ut ur rummet.

Men om någon tvivlat så fungerar dom alltså rätt bra, dom där försvarsmekanismerna. Det är jag ett levande bevis för.

What the fuck is wrong with you people?

Alltså, det här med rökare... Jag har funderat ganska mycket på om alla rökare på något vis har sämre intellekt än andra? Jag förstår (och hoppas) att så inte är fallet, men man börjar ju undra. Deras nonchalans slår ju egentligen allt om man tänker efter.

Börja bara med det faktum att det är skadligt. Det är bevisat att lungorna tar rätt stor stryk. Vad är det som gör att man bortser ifrån det? Ser dom fram emot att långsamt kvävas till döds? Att med förhållandevis stor sannolikhet få släpa runt på syrgas och sedan, en vacker dag, inse att inte ens det hjälper längre? Och inte nog med att det är skadligt för dom själva, det är skadligt för andra också! Ändå är det tillåtet att stå och röka bland andra. I andras närhet. Tvinga andra att andas in den äckliga snusika doften av rök. Fy fan.

Sedan kan man ju peka på det faktum att rökare blir glåmiga och rynkiga i förtid. Jay vad snyggt måste dom ju tycka, för det är inte tillräckligt illa så att folk slutar. Och att gå runt och stinka askfat och få äckliga tänder är ju ingenting emot att få känna nikotinet rusa i kroppen...

Regnar det så är det få rökare som ens drar sig för att tända sina äckliga ciggaretter i exempelvis busskurer. Jag kan verkligen inte förstå hur dom kan anse att andra personer ska behöva lida för att dom måste ha sitt förbannade knark. Jag kan verkligen inte förstå hur dom tänker. Jag tycker det är oerhört nonchalant och drygt gjort faktiskt. Gå undan och stå och bolma i ditt moln av äckel, och passa på att skämmas lite med! Det är fan lika illa att vara beroende av ciggaretter som av alkohol eller någon annan drog. Dessutom kommer ditt beroende antagligen kosta samhället stora summor pengar som kunde lagts på betydligt viktigare saker. Det är nästan så att man borde få skylla sig själv om man ådragit sig sjukdomar pga rökning och bli utan sjukvård. Idag vet vi om vad rökning innebär för vår hälsa. Det finns inga jäkla ursäker. Det är enbart lamt.

En annan sak som jag förundras över är det faktum att en del av rökarna till och med går så långt att dom frågar andra på stan om dom har en cigg att bjuda på. Jag står alltid lite gapandes och undrar hur dom ens kan med att göra så. Det visar ju bara än mer hur beroende dom är och hur tragiskt det hela yttrar sig. Inte går väl vi andra och ber varandra om en godisbit eller en frukt eller lite mat för att vi är hungriga? Tiggarna som kantar gatorna ska bort, men ciggtiggarna är helt okej? Jag skakar på huvudet och förundras.

Så.. En person som röker trots att man vet att det är skadligt, som röker trots att det kan innebära att man långsamt kvävs till döds, att man blir ful och rynkig och stinker skit, och som dessutom kan skada andra passivt och garanterat stör människor runt omkring en. Påminn mig igen varför en sådan person inte ska anses som mindre intelligent än andra? Bara att lägga stora summor pengar på att insupa farlig luft i lungorna borde väl egentligen räcka för att stämplas som ointelligent...

Jag tycker det är idoti. Ren och skär idioti och nonchalans.

Dining rooms are never for me to enter

Jag är ganska grå och tråkig och intresserar mig för tråkiga saker som hur man bemöter andra och varför människor gör som dom gör. Jag pluggar för att jag vill bli det jag studerar till, inte för att det är tufft att läsa kurser med konstiga namn på universitetet. Jag dricker inte alkohol och är där med precis lika tråkig på helgerna som till vardags. (Dessutom åldras jag inte i förtid pga sprit och ciggaretter, men det ser jag som ett plus.) Jag har en blandad stil som kan innebära allt möjligt istället för en strikt trendig stil eller strikt punkig stil eller något tufft enhetligt whatver. Jag hjälper till gratis på ett aktivitetshus för ungdomar för att jag vill, för att det är givande och roligt och för att det ger mig något. Dessutom har jag nördiga intressen som hästar och hundar och jag lever i princip för mina djur. Dom har alltid funnits där när livet varit ett helvete och jag vet att dom alltid kommer göra det.

Med andra ord, jag är en helt vanlig tjej.

Ofta önskar jag att jag var något annat. Jag vill vara galen och tuff och utåtriktad med massa social skills. Jag vill tycka det är både kul och gott att dricka alkohol då det faktiskt har en mycket större roll än vad folk verkar medvetna om och det hade varit skönt att ständigt slippa både förklara och försvara sig. Jag vill vara mer som alla andra verkar vara.

Jag sitter och ser på bilder. Ser folk som skrattar och fånar sig och posar med sprit och är allmänt glada. Jag ser folk jag tycker om mitt ibland det hela, på samma bilder, utövandes samma saker. Posandes med snyggmänniskor indränkta i sprit. Jag vill också. En annan dag kanske jag skulle funderat över om dom är så himla glada egentligen. Men inte idag. Idag är en sådan dag då jag också vill kunna göra så. Jag vill kunna tillföra något. Vara med. Ibland längtar jag mer. Kanske för att jag inte kan bli det. Hur jag än gör kan jag inte det för det är inte jag. Det är andra.

Det är alla andra utom jag.

Time to say goodbye

Om man ständig hamnar i konflikter eller konstiga situationer med andra, då kanske det är dags att leta efter problemet hos sig själv? Är det verkligen alla andra det är fel på, är det alla andra som är dumma i huvudet eller som missförstår? Om alla andra ständigt uppfattar saker på ett annat sätt än mig själv, är min uppfattning så bombsäkert den rätta då?

Självklart kommer man inte överens med alla. Självklart uppstår missförstånd. Självklart kan man ha olika uppfattning om en händelse, en situation eller livet i övrigt. Men är det verkligen möjligt att det ska vara så hela, hela tiden? Är det inte dags att öppna ögonen då, och istället för att pendla mellan ytterligheterna "alla andra är dumma i huvudet" vs. "alla hatar mig och det med all rätt" eller diverse andra motsatser, ta tag i sig själv och sitt liv? Det går att jobba bort. Det går att lära sig att tänka efter först, att inte köra över andra, att inte konstant trampa alla på tårna eller vad som nu kan vara problemet.

Kanske är det lättare att rikta sig utåt och leta fel hos andra istället för att ta itu med sig själv och inse att man själv har många fel och brister, precis som alla andra. Kanske är den ruttna stinkande vetskapen om alla felaktiga beslut och handlingar man själv gjort för tung för att axla. Well, det borde man kanske tänkt på innan. Man kan inte låta alla andra lida för att man själv är för feg för att blicka inåt. Och till syvene och sist är det likförbannat man själv som får lida i slutändan. Det är man själv som blir stående där, ensam och övergiven i den mörkaste av vråerna, om man fortsätter framåt och som en ångvält mejar ner alla andra. Och ensam är inte roligt. Ensam är inte roligt alls. Och så blir det.

Kanske är det dags att öppna ögonen innan det är för sent?

Jag försöker jobba på det.
Varje dag.

I´ll be there

Jag undrar om det sitter någon där uppe någonstans och har himla roligt åt mig. "Nämen vafan? Ungdjäveln överlevde uppväxten? Så kan vi inte ha det! Nä, då kör vi full styrka igen! Repeat bara! Hahaha!"

----------------

Någonting som jag häpnas över när jag sitter och läser runt på olika organistaioners hemsidor är att om man utsätts för psykisk misshandel, om man förföljs och hotas och allt sånt.. Då ska man ha ork nog att anteckna varje gång något händer. Man ska dokumentera och fotografera. Man ska skriva ner tidpunkter för eventuella misshandlingar och övergrepp och man ska kontakta polis varje gång. Vaddå varje gång? Ska det ens få ske mer än en gång? Hur i helvete ska man orka dokumentera allt på det sättet när det är man själv som är utsatt för det? För att det ens ska kunna bli ett fall av det hela behövs alla dom där bevisen, och man får vara glad om det ens räcker. Jag vet, för vi har varit inne i det. Min mamma har fått kämpat sig gul och blå för att evisa och motbevisa. För vad gör man när ord står mot ord? Ja inte tar man det säkra före det osäkra iallafall och för barn och kvinna i säkerhet. Nej, det vore alldeles för kränkande mot mannen. För OM han nu inte slår, då har han ju all rätt i världen att få träffa sina barn. Men hallå? OM han nu inte slår är han väl en normalt funtad människa som går att resonera med och som då kan förstå varför man vill ha barn i säkerhet tills saken är utredd? Då borde han väl förstå?

Jag kan inte förstå hur man ska tvingas leva i en situation i över ett år, kanske flera, bara för att man inte vet säkert. För att (världens långsammaste) utredning pågår?

Jag förstår inte.
Kanske är jag korkad. Kanske förenklar jag saker lite väl mycket. Och må så vara. Men jag har sett det. Jag har levt i det. Jag har levt med längtan efter att någon ska se, någon ska förstå. Längtan efter att få hjälp att bli räddad.

Nu är det min tur att hjälpa och rädda.

Jag orkar inte, men jag vet att jag måste.
Och jag ska göra det.

Helvete

Jag går sönder här.

Jag vill inte vara släkt med ett monster. Jag vill inte vara avkomman av ett monster. Jag vill att allt ska vara lugnt och bra och vanligt som för alla andra. Men så är det inte och jag hatar det.

Ett samtal. Ett av de konstigaste samtalen i mitt liv. Sen ett samtal med min bror. Pusselbit efter pusselbit. Och jag förstår. Och jag kan se det framför mig trots att jag inte vill. Jag vill verkligen inte. Men jag kan inte blunda. Vad vore jag för människa då? Som alla andra stendöda idioter vårt samhälle kryllar av. Dra ner rullgardinen, låtsas som att man inget vet, slippa se. Är det den rätta metoden?

Jag kan inte det.
Hur mycket jag än önskar att jag kunde så kan jag inte.

Jag måste göra något.
Men vad? Vad kan jag göra?

Och rädslan finns alltid där. Ständigt. Kanske blir jag sådan en vacker dag? Kanske är jag redan som Honom. Kanske är jag Honom. Kanske.

Jag vill bara sticka huvudet i sanden.
Jag vill att allt ska vara bra.
Jag vill att det förflutna ska förbli det förflutna.
Jag vill inte att det förflutna blir idag.

Men det blev det.

Och nu måste jag göra något.

Vad?

Hur jag en gång drömde om allt och ingenting

Jag sitter ensam i mitt hörn och undrar. Vad hände egentligen? Vad gjorde jag för fel? Varför blev det så här?

Allt jag ser är mörker.

A forest

Så mycket som har hänt. Men samtidigt ingenting. Mina andetag slår mot de kala väggarna som pendeln i en stor köksklocka. Tystnaden i rummet är öronbedövande och de ljudlösa skriken i mitt inre är så höga att ingen hör. Inte ens hundarna reagerar på att något är fel. Jag är samlad. Jag andas. Lyssnar. Tänker.

Jag står vid en avgrund. Det är svart där nere. Vad som döljer sig bakom mörkret ser jag inte. Många gånger har ljuset på andra sidan tunneln tagits ifrån mig. Så många gånger att jag inte längre har koll på räkningen. Nu är bara en gång i mängden. Så nu är där svart som natten. Svart, mörkt och kallt. Jag tvekar. Jag tycker så mycket om att ha det där ljuset att se fram emot. Det där svaga skenet som ibland, i korta perioder, skymtas någonstans långt där nere. Mörkret skrämmer mig. Jag är en delare. Jag vill dela. Den möjligheten finns i det där ljuset. Det svaga lilla sken som ibland finns i min närhet. Det ljus som släckts ytterligare en gång.

Jag trampar lite på stället. Velar. Vill inte riktigt.

Vågar inte.

Långsamt fäller jag ut armarna. Kanske hoppas jag att dom ska förvandlas till vingar om jag kastar mig framåt? Jag lutar huvudet lite bakåt och sluter ögonen. Det spelar ingen roll om jag blundar eller håller ögonen öppna. Mörkret äter upp allt vad synmöjligheten heter. Så jag står där. Känner försiktigt med foten efter den skarpa kanten, ställer mig nära.

Och så lutar jag mig framåt. Lite till. Känner hur jag faller över kanten. Känner hur vinden rusar mot mitt ansikte, sliter i mitt hår, i min kropp, i mina kläder. Jag faller och faller och jag har ingen aning om var jag hamnar.

Jag låter mig falla.


Människor tenderar att snöa in sig själva in i små hörn. Jag betraktar och undrar varför. För jag förstår sällan. Det brister så ofta i kommunikationen mellan mig och andra. Jag betraktar tyst. Dom låter och låter. Så många onödiga ord som utväxlas. Ord är fina och bra. Men för många ord kan skada det med. Iallafall när inte alla når fram så som dom var menade. Kanske är jag bara känslig. Men jag har så många gånger blivit träffad av ord som piskat mig, slagit mig, misshandlat mig. Ord som varit riktade till mig. Ord som varit riktade till andra. Dom snurrar i mitt huvud. Jag spelar upp dom om och om igen.

Så tänk efter först. Tänk efter hur dina ord eller handlingar når fram. Jag är långt ifrån bra på det, men jag försöker.
Tänk på vad dina ord och handlingar gör. Tänk efter först hur dom påverkar andra. För det gör dom.

RSS 2.0